Kenali Selaput Dara Lebih Mendalam


Selaput Dara atau Dara itu adalah satu regangan daging nipis seperti bawang yang meregang di pintu masuk lubang faraj. Ia sukar dikenal pasti oleh mata kasar terutama oleh lelaki yang melihatnya buat pertama kali. Dara dianggap sebagai mahkota wanita semua bangsa di setiap zaman, hatta zaman moden dan zaman kemudian dari ini.

Sebagai lambang kesucian wanita, Dara juga dijaga dengan baik sebelum perkahwinan dan hanya diserahkan kepada suami yang tercinta untuk dipecahkan (dikoyakkan) dengan tusukan zakar semasa jimak malam pertama. Namun begitu tidaklah semua wanita dapat mempertahankan Dara.

Ia boleh terkoyak sama ada secara sengaja atau tidak sengaja apatah lagi jika telah melakukan hubungan jenis sebelum pernikahan. Suatu hal yang patut diketahui ialah bahawa Dara boleh juga terkoyak walaupun tanpa melakukan persetubuhan.

Istilah gadis atau Anak Dara atau Bikir sebenarnya bermaksud sebagai wanita yang belum berkahwin. Walaupun begitu lelaki tetap mempunyai sifat keegoan. Ada yang menolak wanita yang dikahwini apabila didapati bahawa pada malam pertama berjimak isterinya telah tiada dara.


Sifat ini amat ketara dalam masyarakat Melayu zaman dahulu. Pada malam pertama suami akan dibekalkan oleh ibu si isteri dengan kain putih atau sapu tangan putih. Semasa melakukan jimak buat petama kali, Dara akan terkoyak dan sedikit darah bayu akan keluar.


Darah ini akan dikesat dengan menggunakan kain tersebut. Pada keesokan harinya kain itu akan diserahkan kepada ibu isteri sebagai tanda bahawa kedua-dua suami isteri tiada bermasalah. Si suami mempunyai zakar yang cukup tegang untuk memecahkan Dara sementara si isteri telah dapat mempertahankan mahkota kesuciannya sehingga pada ketika itu.


Tanda tersebut amat membanggakan kedua belah keluarga pengantin. Pada masa sekarang adat ini tidak dipraktikan lagi. Banyak atau sedikitnya darah yang keluar bergantung kepada bentuk dara. Jika mazi isteri banyak maka darah bayu akan bercampur pula dengan mazi. Jika darah amat sedikit maka ia tidak dapat dilihat dengan jelas.


Mungkin Dara terkoyak sedikit sahaja dan dari itu darahnya juga sedikit. Besar kemungkinan suami telah memecahkan dara tetapi tidak sedar akan fenomena ini kerana tiada tanda khusus yang dapat dikenal dan kalau pun ada cuma dari segi kesakitan isteri.


Namun ia hanyalah sedikit dan sebentar dan akan hilang dalam keghairahan isteri. Ada juga wanita Daranya bertaut kembali walaupun telah melakukan persetubuhan. Maka kaitan Dara dan kesucian hanyalah adat dan

bukanlah merupakan syarat yang sebenar.

BENTUK BENTUK SELAPUT DARA


Selaput dara sebenarnya sukar untuk dikenal pasti oleh seorang lelaki apatah lagi yang belum berpengalaman kerana ia berada bukan betul-betul di pintu faraj tetapi agak sedikit ke dalam. Terdapat pelbagai bentuk selaput dara.


Ada yang seperti kelopak bunga, ada yang seperti cincin, ada yang berlubang dua, ada yang berlubang banyak dan malah ada wanita yang memang tidak ada dara sejak dilahirkan. Sekiranya dara telah terkoyak iaitu kerana jimak atau tercedera akibat terjatuh dan sebagainya, selaput dara itu masih ada tetapi tidak lagi utuh atau mungkin ia bertaut kembali.


Namun begitu jika seoarang wanita telah melahirkan anak maka selaput daranya akan hilang. Berikut adalah bentuk-bentuk selaput dara bagi menambah pengetahuan:


Persoalan mengenai selaput dara:


Assalamualaikum…
Saya ingin mengajukan pertanyaan mengenai selaput dara dan penetrasi. Saya seorang gadis dan masih belum berkahwin. Saya juga tidak pernah melakukan hubungan seks. Saya pernah memasukkan jari (jari hantu) sehingga habis ke dalam vagina kerana ingin tahu kedudukan dan keadaan selaput dara tetapi tidak ada apa-apa halangan atau selaput dara yang dapat saya rasa. Saya risau jika saya tidak lagi mempunyai dara atau secara tidak sengaja telah memecahkannya. Namun begitu tidak ada darah yang keluar apabila saya memasukkan jari. Saya juga tidak pernah mengalami sebarang pendarahan melainkan haid. Adakah saya tidak lagi mempunyai selaput dara?


Jawapan:
Secara ringkasnya, dalam istilah perubatan, selaput dara dikenali sebagai hymen. Selaput dara ini adalah satu lipatan selaput lendir yang menutupi pintu bibir vagina perempuan. Ia telah ada sejak bayi perempuan dilahirkan.Kedudukannya adalah di antara satu atau dua sentimeter (cm) dari bibir luar vagina dan bentuknya bulat mengikut bentuk liang vagina.Bagaimanapun, bukan semua wanita ada selaput dara pada vaginanya. Terdapat beberapa kajian yang mendapati ada bayi perempuan lahir tanpa selaput dara.Ramai lelaki menganggap seorang wanita tidak suci sekiranya tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama. Anggapan ini sebenarnya kurang tepat. Perawan atau tidak seseorang gadis itu bukan hanya bergantung pada selaput dara.Tidak semestinya wanita yang tidak mengeluarkan darah ketika malam pertama sudah tercemar kerana selaput dara ini bukan hanya boleh pecah ketika melakukan persetubuhan tetapi juga disebabkan beberapa sebab lain seperti aktiviti lasak seperti bersukan dan sebagainya

Persoalan 2:saya telah membenarkan bf saya untuk memasukkan jarinya ke dalam vagina saya. dan selepas beberapa minit dia mengeluarkan jarinya terdapat kesan darah pada jarinya..kami telah putus hubungan dan saya amat menyesal atas apa yang berlaku dan telah bertaubat..soalan saya

1) saya tahu bahawa mungkin saya telah kehilangan dara, saya nak tahu sekiranya ada kemungkinan vagina saya akan berdarah lagi pada malam pertama perkahwinan saya?
2) adakah vagina saya akan masih ketat seperti saya masih dara?

Jawapan 2:

Perbuatan memasukkan jari ke dalam vagina berkemungkinan besar menyebabkan selaput dara atau hymen koyak. Ini kerana hymen adalah selaput nipis yang menyelaputi separuh dari pembukaan vagina. Ia adalah sebahagian daripada struktur yang dikenali sebagai vulva iatu kemaluan luar wanita (external genitalia).Tiada darah pada malam pertama bukanlah petanda hilang dara (kesucian), apatah lagi Syariah Islam tidak menyatakan sedemikian.

Terdapat banyak sebab mengapa seorang perempuan tidak berdarah. Terdapat beberapa peratus perempuan yang tidak berdarah langsung. Sesetengah perempuan berdarah sangat sedikit sehingga sukar dikenalpasti. Sebahagian wanita lain mungkin mengalami kemalangan minor semasa usia kecil atau terjatuh sehingga mengoyakkan hymen (selaput dara) dan menyebabkan dia tidak berdarah ketika dewasa, dan mereka tidak tahu yang kemalangan itu telah menyebabkan hal sedemikian.


Apatah lagi mengangkat objek berat, berlari, atau melompat boleh menyebabkan hymen koyak. Sebahagian perempuan pula terkoyak hymennya kerana sentuhan sendiri.Bagi sebahagian wanita pula, hymennya tidak koyak sehinggalah dia melahirkan anak.Kita mestilah mengetahui bahawa keteguhan iman dan kesucian adalah ciri-ciri penting bagi seorang wanita dan ianya tidak tertakluk sama ada hymen (selaput dara) itu wujud atau tidak.


ALLAH s.w.t. menyifatkan wanita beriman sebegini sebagaimana demikian;


“Maka wanita yang Soleh, ialah yang taat kepada ALLAH lagi memelihara diri ketika suaminya tidak ada, oleh kerana ALLAH telah memelihara (mereka)”


Persoalan 3:


salam….

sy ingin bertanya….sewaktu saya berumur 10 tahun saya pernah mengalami kemalangan terlangar tiang ketika bermain basikal dan berlaku hentakan pada kemaluan saya dan keluar sedikit darah saya ingin bertanya adakah selaput dara saya telah pecah…???dan apabila melakukan hubungan seks pada kali pertama adakah merasa sakit, ketat yang sama dan keluar darah seperti gadis yang belum pecah selaput dara…??

Jawapan 3:


Selaput dara anda mungkin telah koyak. Perlu diketahui selaput dara juga boleh koyak tanpa melakukan seks. Ada yang pecah dara kerana aktiviti lasak, terjatuh dan lain2.
malam pertama, anda akan tetap merasa sakit , ketat seperti gadis yang mempunyai dara jika anda belum pernah bersetubuh ataupun onani dengan memasukkan sesuatu ke dalam faraj.

Persoalan-persoalan lain:


saya ni kira aktif bsukan.. sy even pernah terjatuh and kmaluan saya tkena besi. tapi tiada darah, adakah saya ini masih dara atau tidak?
kalau onani tanpa memasukkan jari, hanya mengosok, adakah menjejaskan dara? saya pernah try.. ada sekali tu darah, tapi after sehari tu, period. adakah darah yang saya alami tu darah period or sebab selaput dara sudah koyak? and, betul ke kalau time selaput dara tu koyak, rasa dia tersangat la sakit?
thanks.. harap sudi membantu selesaikan masalah saya..

sye bdx 14 ta0n tpi sye sering melancap…sye mmpunyai nafsu yg kuat…kdng2 dlm klaz p0wn bleh stim..kebiasaannya dkat umah sye sering memasukkan jari hntu atau berus gigi lme…ade satu ari sye tngh lncp tbe2 sye nmpk ade drh kat brus gigi tu…sye wat b0do jewp sbb dh stim kan lyn jewp…sye tak0t kal0 dh kawen suami sye pkir mcm2…t0long la…:(


Saya baru berkahwin,pada malam pertama saya melakukan hubungan dengan isteri saya,amatlah susah memasukkan zakar saya,hinggalah 3,4 malam baru boleh,itupun amatlah susah dan ketat….tetapi saya telah berjaya memasukkan semua zakar saya ke dalam faraj isteri saya,tetapi tiada darah yang keluar hingalah hari ini,soalan saya,adakah saya telah berjaya memecahkan dara isteri saya,dan bolehkah isteri saya mengandung,air mani saya,saya lepaskan semua didalam faraj isteri saya,dan saya membiarkan isteri saya klimaks dahulu baru saya klimaks,dengan tujuan supaya air mani kami dapat bersama..diharap pihak tuan dapat menjawab soalan saya ini dengan tepat dan segera…tq.


salam…

saya masih remaja.. tapi akibat suke sgt mlayan msg2 blue.. saya mula melancap.. saya sering melakukan melancap dan boleh dikatakan tiap2 hari.. saya hanya mnggosok kemaluan saya sehingga berair.. tp tidak oernah memasukkan jari atau sebagainya.. malah, ketika melancap darah juga tidak keluar.. tapi saya takut, dengan perbuatan bodoh saya ini, saya akan kehilangan dara.. tolong saya…

Nasihat saya:kalau kita takut akan masa depan kita nanti jangan lah duk buat benda-benda mengarut dan bodoh.Sekarang mungkin seronok, bila dah kawhwin nanti takut jadi janda muda je sebab diceraikan sudah tiada dara.Jangan sudah terhantuk baru nak terngadah.Nauzubillah..-
yakboktam.comKlik LIKE jika anda rasa Perkongsian Ini Sangat Berguna

About putera izman

Selamat Datang Ke Blog Puteraizman.com jika anda rasakan perkongsian ini bermanfaat sila share menerusi button share yang disediakan kepada mana-mana blogger ingin copy artikel ini mohon berikan credit ke blog ini terima kasih.
  Blogger Comment
  Facebook Comment

9 comments:

 1. Salam. Klu cth hari sblum nye sy beraktivti sukan. Ttpi darah yg kluar adlah pd hari slpsnya.. Adkah itu dkira dara ? Atau itu dkira darah lain ? Sbb ia bkn haid.. Mhon perjelas. Trimass..

  BalasPadam
  Balasan
  1. saya mengucapkan banyak terimakasih kepada MBAH WITJAKSONO yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama MBAH WITJAKSONO dengan senang hati MBAH WITJAKSONO mau membantu saya..,ALHAMDULILLAH nomor yang dikasih semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungi jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi MBAH WITJAKSONO DI 0852_2223_1459. ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga KLIK=>>> BOCORAN TOGEL 2D 3D 4D 5D 6D

   Padam
  2. Saya sekeluarga mengucapkan banyak trima kasih kepada AKI MUPENG karena atas bantuannyalah saya bisa menang togel dan nomor gaib hasil ritual yang di berikan AKI MUPENG bener-bener dijamin tembus dan saat sekarang ini kehidupan saya sekeluarga sudah jauh lebih baik dari sebelumnya itu semua berkat bantuan AKI kini hutang-hutang saya sudah pada lunas semua dan sekarang saya sudah buka usaha sendiri. jika anda mau bukti bukan rekayasa silahkan hubungi/sms AKI MUPENG di 0852 9445 0976 atau KLIK DISINI insya allah angka beliau di jamin tembus dan beliau akan menbantu anda selama 3x putaran berturut-turut akan memenangkan angka togel dan ingat kesempatan tidak datang 2x,trima kasih.

   Padam
 2. bodoh nyer wanita yg memberi kesuciannyekpd lelaki selain suami die yg sah

  BalasPadam
 3. ASS..WR.WB.SAYA IBU RITA TKI HONGKONG INGIN BERTERIMA KASIH BANYAK KEPADA MBAH GENEP,YANG SUDAH MEMBANTU ORANG TUA SAYA KARNA SELAMA INI ORANG TUA SAYA SEDANG TERLILIT HUTANG YANG BANYAK,BERKAT BANTUAN MBAH SEKARAN ORANG TUA SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTAN2NYA,DAN KEBUN YANG DULUNYA SEMPAT DIGADAIKAN SEKARAN ALHAMDULILLAH SUDAH BISA DI TEBUS KEMBALI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN MBAH GENEP,YANG MEMBERIKAN ANGKA RITUALNYA 4D HONGKONG KEPADA SAYA DAN TIDAK DI SANGKA SANGKA TERNYATA BERHASIL,BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU SAMA SEPERTI SAYA SILAHKAN HUBUNGI NO HP: 085 110 369 888 MBAH GENEP JANGAN ANDA RAGU ANGKA RITUAL MBAH GENEP SELALU TEPAT DAN TERBUKTI INI BUKAN REKAYASA SAYA SUDAH MEMBUKTIKAN SENDIRI..
  • لالله�أشهدألاإله إلاالله،وأشهدأن محمدرسوالله

  BalasPadam

 4. saya pak junaidih. posisi sekarang di taiwan
  bekerja sebagai buruh bangunan dan
  gaji saya pun cuma pas-pasan
  setiap gajian selalu mengirimkan
  orang tua di kampung
  sebenarnya pengen pulang tapi
  uang saya tidak cukup.
  sempat saya putus asah dan secara kebetulan
  saya buka2 internet ada seseorng berkomentar
  tentang MBAH jonoseuh. katanya perna di bantu
  melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
  karna di taiwan ada pemasangan
  jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun mau berbuat apa lagi.
  saya minta angka sama MBAH jonoseuh
  angka yang di berikan 4d untuk pemasangan taiawan tembus 100%
  dan saya menang 250 jt terima kasih banyak MBAH jonoseuh
  kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
  dan rencana mau pulang ke indon untuk buka usaha
  bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
  terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
  jangan putus asah HUBUNGI mbah jonoseuh DI NO: 0823 4444 5588
  tak ada salahnya anda coba
  karna angka ritual MBAH jonoseuh tidak perna meleset
  daningat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya..!!!

  BalasPadam
 5. SEKEDAR INFO BOCORAN TOGEL
  JIKA ANDA BUTUH A'NGKA GHOIB/JITU
  SGP HK MALAYSIA ARAB SAUDI LAOS
  2D_3D_4D-5D-6D-7D DI JAMIN 100% TEMBUS...
  SAYA BUKTINYA SUDAH 5X JP
  DAN SAYA SUDAH BENER2 YAKIN DENGAN AKI RORO
  YANG TELAH MEMBERIKAN ANGKA RITUAL NYA
  BAGI ANDA YANG SUKA MAIN TOGEL
  & INGIN SEPERTI SAYA SILAHKAN GABUNG DENGAN AKI RORO
  SILAHKAN HUB DI NO: ((_082_336_642_456_))
  ATAU >>KLIK DI SINI<<
  Sekian lama saya bermain togel baru kali ini saya
  benar-benar merasakan yang namanya kemenangan 4D
  dan alhamdulillah saya dpat Rp 250 juta dan semua ini
  berkat bantuan angka dari AKI RORO
  karena cuma Beliaulah yang memberikan angka
  ritual yg di jamin 100% tembus awal saya
  bergabung hanya memasang 100 ribu karna
  saya ngak terlalu percaya ternyatah benar-benar
  tembus dan kini saya ngak ragu-ragu lagi untuk memasang
  angka nya,,,,buat anda yg butuh angka yang di jamin tembus
  hubungi AKI RORO DI NO: ((_082_336_642_456_))
  insya allah beliu akan siap menbatu kesusahan anda
  ''kami sekeluarga tak lupa mengucapkan puji syukur kepada ALLAH S,W,T dan terima kasih banyak kepada AKI RORO

  BalasPadam
 6. IBU DITA .(Karyawan) terimah kasih banyak Aki atas bantuanya anka ghoib AKI RANGGONG benar-benar tembus mohon maaf AKI ini pengalaman saya...waktu itu saya pernah minta bantuan pada seseorang yang mengaku pintar meramal angka toto...dan saya harus belajar untuk mendapatkan angkanya sampai saya hutang sana sini tapi apa yang terjadi angka yang saya terimah ngak ada yang keluar manpus dalam hati kecil saya....dimana saya harus bayar hutan yang terlanjur menumpuk...hingga akhirnya saya di kasih inpo teman untuk menjadi member AKI RANGGONG hasil angka ritual ghoib yang di kasih AKI kirim ternyata jitu...akhirnya terbayar hutang saya ini dan saya Membeli 8 unit rumah di Karawang, Tanah Kavling, dan franchise minimarket .hanya sekedar pengalam saya...untuk yang mau mencoba angka ghoib dari AKI RANGGONG silahkan hub/sms di nomor ( 085-222-967-279 ) ngak usah ragu-ragu...karna saya sudah merasakanya..terimah kasih AKI RANGGONG..salam bahagia...!!!


  IBU DITA .(Karyawan) terimah kasih banyak Aki atas bantuanya anka ghoib AKI RANGGONG benar-benar tembus mohon maaf AKI ini pengalaman saya...waktu itu saya pernah minta bantuan pada seseorang yang mengaku pintar meramal angka toto...dan saya harus belajar untuk mendapatkan angkanya sampai saya hutang sana sini tapi apa yang terjadi angka yang saya terimah ngak ada yang keluar manpus dalam hati kecil saya....dimana saya harus bayar hutan yang terlanjur menumpuk...hingga akhirnya saya di kasih inpo teman untuk menjadi member AKI RANGGONG hasil angka ritual ghoib yang di kasih AKI kirim ternyata jitu...akhirnya terbayar hutang saya ini dan saya Membeli 8 unit rumah di Karawang, Tanah Kavling, dan franchise minimarket .hanya sekedar pengalam saya...untuk yang mau mencoba angka ghoib dari AKI RANGGONG silahkan hub/sms di nomor ( 085-222-967-279 ) ngak usah ragu-ragu...karna saya sudah merasakanya..terimah kasih AKI RANGGONG..salam bahagia...!!!

  BalasPadam
 7. assalamualaikum wr.wb,saya ingin mengucapkan banyak terimah kasih kepada MBAH MADI KUSMO atas bantuan MBAH MADI KUSMO. kini impian saya selama ini sudah jadi kenyataan dan berkat bantuan MBAH MADI KUSMO pula yang telah memberikan angka karna waktu itu saya cuma bermodalkan uang 200 ribu dan akhirnya saya menang. Berkat angka GAIB hasil ritual MBAH MADI KUSMO saya sudah bisa buka usaha yaitu butic pakaian impor dan toko sembako di depan rumahku. kini kehidupan keluarga saya jauh lebih baik dari sebelumnya,bagi anda yg ingin seperti saya silahkan HUBUNGI MBAH MADI KUSMO di nomor hpnya: 085-222-489-867 dan ramalan MBAH MADI KUSMO memang memiliki ramalan GAIB” yang dijamin tembus

  BalasPadam